Nieuwsbericht

Over van alles

Opnieuw terug in Cambodja

Na vier jaar terug in Phnom Penh betekent: een warm welkom door Billy, zijn familie en de staf. Bijzonder om herkend te worden door de motodriver die mij in 2004/2005 altijd vervoerde! Dat voelt als “thuiskomen”. En ook: het zien dat de stad behoorlijk aan het veranderen is door de economische groei. Veel grote hotels zijn er verrezen, meer sjieke winkels, meer KFC’s, en – jammer genoeg- ook meer beergardens en sekstoerisme. Duidelijk is dat de effecten van die groei vooralsnog terecht komt bij een beperkte groep mensen; de grote investeerders uit Korea en China en de rijke Cambodjanen.

WIlly Cambodja 2012Een groot deel van het straatbeeld is hetzelfde gebleven; veel mensen die hun dagelijks inkomen trachten te verdienen met hun kleine business zoals het verkopen van wat zelfgekookte etenswaar. Het beeld in de dorpen Anlong Khong en Anlong Kr’nang waar de Waterdragers projecten ondersteunde is nauwelijks veranderd. Een enkele inwoner heeft genoeg verdiend om een stenen huis te bouwen. Grotendeels zijn er nog de schamele huisjes met rieten daken en wanden; schaars geklede, rondscharrelende kinderen en veel, veel rondslingerend vuil.

Zeer teleurstellend was de school en visvijver in Anlong Khong te zien. Door het ontbreken van een donor sinds 2009, liggen beiden er vervallen bij. In een aantal klaslokalen hebben families onderdak gevonden. Het achterstallig onderhoud is enorm en alleen met een grote financiële injectie zou de school hersteld en een doorstart kunnen maken. Hetzelfde geldt voor de visvijver. Billy is van plan opnieuw een voorstel in te dienen bij de EU. De school en visvijver zullen er een onderdeel van uitmaken. Nu maar hopen dat er een positief antwoord op komt…
In het kantoor bleek nog een grote hoeveelheid schoolmateriaal te liggen, ooit door de Waterdragers betaald. Op zijn Cambodjaans heb ik, zonder lang na te denken, ter plekke besloten het materiaal op te gaan halen en over te brengen naar de kleine school in Anlong Kr’nang die nog wel functioneert onder de vlag van JBCF.

WIlly Cambodja 2012Billy is met zijn eigen JBCF als altijd vol vertrouwen en enthousiast bezig. Dat blijft bewonderenswaardig. Onder de leiding van Pisey draait het restaurant aan huis redelijk en is er een opgaande lijn te zien in het aantal bezoekers. De door de Waterdragers gedoneerde vrieskist bewijst goede diensten!
Het functioneren van het naaiatelier verloopt met horten en stoten.
WIlly Cambodja 2012Tijdens mijn aanwezigheid is besloten om het atelier terug te plaatsen van Anlong Kr’nang naar het dakterras van Billy’s huis in Phnom Penh. Zonder directe controle van Pisey bleek het personeel toch wel erg gemakkelijk te verzuimen en tè weinig werk af te leveren. Aan het generen van opdrachten ligt het niet, maar het vinden en houden van goed, betrouwbaar personeel blijkt zeer moeizaam. De grote winst blijft voorlopig nog uit; wel is JBCF in staat de kleine school in Anlong Kr’nang te laten functioneren.

Natuurlijk heb ik ook een bezoek gebracht aan NFC en daar uitgebreid met Chris Merritt gesproken. Het kindertehuis ziet er prima, goed georganiseerd uit en volgens Chris heeft hij nu ook een capabele staf. Voor 31 kinderen heeft de Waterdragers dit jaar studiegeld betaald. Volgens Chris is de overgang van de kinderen naar de Westline School de grootste positieve wending van de afgelopen jaren geweest. Ons bezoek aan de school bevestigt zijn verhaal. Het is een mooie school met veel faciliteiten en zeer gemotiveerde en goed opgeleid personeel. De financiële situatie blijft, ook voor NFC, zorgelijk en er is geen dekkend budget voor de langere termijn. Ook op de Waterdragers zal voor het nieuwe schooljaar weer een beroep gedaan worden.
Het was een kort bezoek dit keer, maar altijd zinvol en vooral ook weer genieten en voor herhaling vatbaar.

Willy Mentink